epl-logoEcoPaperLoop:
Egy Új Közép-európai Projekt az Összegyűjtés és Termék Tervezés Fejlesztésére


Sajtóközlemény 1/2012

 

A papír az egy értékes nyersanyag nem szabad megsemmisíteni.  A papírt, megújuló forrásokból nyerjük, de különböző okok miatt túl sok megy belőle veszendőbe. A nem megfelelő papírgyűjtési rendszer, drasztikusan csökkentheti a visszaforgatható papír mennyiségét. Ugyancsak károsan hat a nem megfelelően megtervezett grafikai vagy csomagolóipari termék, ami a papírt az összegyűjtésre alkalmatlanná, sőt esetenként arra ártalmassá teheti.

Janez Potočnik Környezetvédelmi Megbízott egy új jelentésében arról számol be, hogyan kezelik az EU tagok a városi hulladékukat.“ Sok Tagország nagymennyiségű hulladékot tesz földi lerakókba — ami a lehető legrosszabb megoldás — a jobb, elérhető anyagi forrássokkal finanszírozható alternatívák helyett. Értékes forrásokat temetnek el, jelentős gazdasági előnyöket elveszítve a hulladék-kezelő ágazatban meg nem teremtett munkahelyek miatt, mialatt mind a környezet mind pedig az emberek egészsége károsodik. Ezt az eljárást nehéz megvédeni a jelenlegi gazdasági helyzetünkben.”

EcoPaperLoop Milánóban indult útjára

A Közép-európai régiókban a visszaforgatott papír az egy fontos nyersanyag-forrás. Ugyanakkor a visszagyűjtött papír aránya a különböző régiókban még mindig nagyon eltérő. Mivel a visszaforgatható papírt nem csak abban az országban gyűjtik össze, ahol előállítják számos lényeges szempontot, mint például eco-tervezés, eco-visszagyűjtés, nemzeteken átívelő szinten kell fejleszteni a fenntartható papír-visszaforgatás növelése érdekében.
Az új project célja a papír minőségének javítása visszaforgathatóságának növelése érdekében. „A kulcs a tudatosság” mondta Graziano Elegir a Milánói Innovhub-SSI munkatársa, a projekt koordinátora a hivatalos megnyitó alkalmából, „és mi azon leszünk, hogy a teljes papíripari lánc minden képviselőjének tudatosságát növeljük: a kiadókét, a nyomdákét, tervezőkét, a csomagoló illetve nyomdai termékek vásárlóiét, a termékgyártókét valamint az adott helyen működő önkormányzatok képviselőiét.”

Az első ülésen Milánóban a projekt partnerek Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Magyarországból és Szlovéniából kölcsönösen megállapodtak, a projekt különböző részeiben alkalmazandó stratégiákról, illetve koncepciókról. Ez lehetővé teszi olyan termékek előállítási lehetőségének a fellendítését, amelyek visszagyűjtés után könnyen feldolgozhatók. „És ez lehetővé teszi a legjobb összegyűjtési stratégia egységes alkalmazását az érintett régiókban” tette hozzá Elegir.

EcoPaperLoop hozzájárul a papíripari termékek visszaforgathatósági számának a növelésével a fenntartható fejlődés és fogyasztás Lisszabon stratégiájához (Lisbon strategic objec­tive for Sustainable Production and Consumption (SCP/SIP). Ez csökkenti az új papíripari termékek előállításához szükséges energia és vízfelhasználást, mialatt a megújuló nyersanyagok visszaforgatása által, szerves szén tárolást is lehetővé tesz.

Az EcoPaperLoop projekt 2014 végéig tart. A projekt közös létrehozásában az Európai Unió/Európai Körzeti Fejlesztési Alap (European Union/European Regional Development Fund (ERDF)) és a lokális projekt partnerek vesznek részt.

2012. Szeptember 24

EcoPaperLoop
Közönségszolgálat

Oetztaler St 5 B  ·  81373 München  ·  Germany
Tel. +49 (89) 769 2332  ·  E-Mail info@ecopaperloop.eu

pdf-logo Sajtóközlemény 1/2012


epl-logo EcoPaperLoop Home


If you have any questions, do not hesitate to contact us!