epl-logoEcoPaperLoop szeminárium, Varsó, Lengyelország

„A papír visszaforgatás — egy szükséglet a mai papír újrahasznosítás részére”


Sajtóközlemény 1/2013

 

A papír egy értékes nyersanyag — nem nevezhetjük hulladéknak. A Lengyelországban, Varsóban 2013. október 29.-én, kedden rendezett szemináriumra meghívjuk a papírlánc minden tagját, hogy tudjon meg többet a papírok és csomagoló anyagok környezetbarát tervezéséről, a csomagoló  anyagok életciklus elemzéséről és a papír visszaforgatás  stratégiájáról. A szemináriumra már több mint 40 résztvevő regisztrálta magát a papírgyárakból, a a papírbegyűjtőktől és a regionális szervezetektől.

A visszaforgatott papír alapanyag, nem hulladék

Az, amit korábban papírhulladéknak neveztek, nem hulladék: a nem kevert  nyomtatvány, az eladatlan újságok és magazinok vagy más fajta használt papír, amelyek mentesek a szennyeződésektől „soha nem válnak hulladékká”. Dr. Ulrich Höke, a Stora Enso Sachseni gyárának vezetője előadást tart  a papírgyárak igényeiről a visszaforgatott papírok  minőségével szemben, illetve a jelenlegi  papírbegyűjtési folyamatokról.

Mindig össze lehet-e hasonlítani a visszaforgatott mennyiségeke t a vidéki különálló  házaknál vagy a sokemeletes épületeknél letett konténerekben gyűjtött papírokkal? Prof. Harald Grossmann, Drezdai Műszaki Egyetem beszámol a visszaforgatott papír begyűjtésének különbözőségeiről: Az egyedülálló családi otthonok majdnem kétszer annyi grafikai papírt gyűjtenek össze fejenként mint a sokemeletes lakóházakban!

„A begyűjtési stratégiák javítása” az EcoPaperLoop céljai közül az egyik projekt és a címe is a Prof. Grossmann által vezetett  munkacsomagnak. A „Papír alapú  termékek visszaforgatásának értékelése” az EcoPaperLoop projekt egy másik célja. Dr. Hans Putz  Darmsadti Múszaki Egyetem bemutat egy olyan új vizsgálati módszert, ami a csomagolóanyagokban található nem hasznosítható és ragasztóanyagok mennyiségének  kimutatására fejlesztettek ki.

A szeminárium  helyszíne COBRO, a Lengyel Csomagolási Kutató és Fejlesztő Központ. Itt van fejlesztés alatt egy új „Életciklus analízis a csomagolóanyagokra” együttműködve az Innovhub-SSI központtal Milánóban, Olaszország.

Az EcoPaperLoop projekt 2014 végéig tart. A projekt közös létrehozásában az Európai Unió/Európai Körzeti Fejlesztési Alap (European Union/European Regional Development Fund (ERDF)) és a lokális projekt partnerek vesznek részt.

2013. október 22.

EcoPaperLoop
Közönségszolgálat

Oetztaler St 5 B  ·  81373 München  ·  Germany
Tel. +49 (89) 769 2332  ·  E-Mail info@ecopaperloop.eu


pdf-logo Sajtóközlemény 1/2013

EcoPaperLoop szeminárium, Varsó


epl-logo EcoPaperLoop Home


 

If you have any questions, do not hesitate to contact us!